Helt siden de første menneskene bebodde Hardangervidda har Numedal vært en av hovedferdselårene fra vest til øst. Normannsslepene gikk over Hardangervidda og bandt landsdelene sammen. Veifarende var dengang som nå en viktig del av dagliglivet.
Her i Veggli gikk en av slepene ned og folk kunne komme seg i hus og få ly for seg og sin buskap. Med slike tradisjoner som bakteppe var det Gunnbjørg og Paul Tore Halvorsen gikk fra jobber på SAS Hotellet i Oslo og bestemte seg for å starte opp et vertshus i Veggli.
I de gamle lokalene til Veggli Handelsforening, med eldste del av huset fra 1907 gikk de løs på en stor utfordring med å forme et vertshus ut av en gammel butikk. I 1983 åpnet vertshuset sine dører for første gang, den gang uten utleie av rom. I 1988 gjorde man om det gamle vareloftet fra den tiden det var butikk i huset, slik at man fikk 8 nye rom. Arkitekt Nils Friis tok utfordringen med å tegne løsningene for rommene, og på grunn av de byggetekniske utfordringene det er å bygge om et gammelt bygg så er alle rommene forskjellige.
I tida mellom 1983 og midt på 90-tallet huset Vertshuset blomsterbutikk, elektrobutikk, sportsbutikk og fiskebutikk. Disse måtte vike plass da Vertshuset trengte mer plass til egen drift.
I 1993 deltok Veggli Vertshus som representant fra Numedal i det Olympiske spisskammer på Lillehammer. Her serverte man lokal mat som rakafisk og lefse, grava ørret og spekemat og en rekke andre lokale spesialiteter.
En sprø idé kom til over en kaffekopp og med en avis med en artikkel om NSB som solgte tog til Sverige. “Hva om vi kjøper oss et tog?” spurte Paul Tore og Gunnbjørg nikket, Paul Tore tente på ideen og neste dag var han i Oslo for å kjøpe tog. Onsdag 27. juni 2001 var toget på vei oppover den nedlagte Numedalsbanen på vei til Veggli for sin endestasjon. Etter mye dramatikk der toget holdt på å ende i Nørsteåe så var toget klokken 23:00 på plass på skinner bak vertshuset. Det hadde på forhånd blitt restaurert på en måte som bevarer togets identitet og var klar til å ta imot gjester til overnatting og selskap.
Vertshusets historie rommer både utfordringer og gleder, både i utviklinga av selve bygget og bedriften, men også gjennom alle de forskjellige serveringene man har hatt. Vertshuset har vært et samlingssted enten det har vært minnestunder, konfirmasjoner, lokalbefolkning eller turister som trenger en matbit på turen. Vertshuset har servert alt fra asiatisk-mat til middelaldermat og serveringsstedene har vært både på selve vertshuset og blant annet i fabrikkhaller, i skogen, på brua i Fritidsparken og tunnelen ved Kravik.
Et nytt kapittel i Veggli Vertshus historie ble skrevet i april 2014, da Kari Revå Raunholm tok over den daglige driften. Etter at Paul Tore og Gunnbjørg gjennom 30 år hadde stått for utvikling og drift av stedet. Kari har jobbet på vertshuset i mer enn 30 år og drev stedet i 3 år.
I juni 2017 tok Geir Halvorsen over driften. Geir er født og oppvokst på vertshuset og er sønn av Paul-Tore og Gunnbjørg. Etter å ha jobbet som kokk på restauranter i Kongsberg og Oslo kom han hjem for å ta over driften.